Evolutionsmuséet

År 1999 öppnade Evolutionsmuséet i Uppsala upp sina portar för allmänheten. Men något helt nytt museum var det inte då det då istället var en del ur Naturhistoriska Muséet som fick ”stå på egna ben”. Muséet drivs helt av Uppsala Universitetet och är även en av de delar som ingår i EBC (Evolutionsbiologiskt Centrum).

Att evolutionsmuséet har denna bakgrund märks mycket tydligt då stora delar har inriktning mot forskning och kunskapsförmedling. Bland annat finns här fyra stora databaser med bland annat botaniska samlingar och zoologiska samlingar.

Forskning, Samlingar och utställningar

museum i UppsalaPå Evolutionsmuséet presenteras en rad unika samlingar. Sammanlagt finns ca 5 miljoner olika föremål. Däremot är det enbart en liten del av dessa som är möjliga att se för gästerna som kommer hit. Det är visserligen en hel del och räcker gott och väl för att ett besök ska kännas befogat. Men den större delen är så kallade forskningssamlingar. Delar av dessa kan visas vid speciella tillfällen eller vid överenskommelse med muséet. Samlingarna är kategoriserade under Botanik, Paleontologi samt Zoologi.

Utöver de permanenta utställningarna genomförs även tillfälliga utställningar. En del bara några veckor medan andra gästutställningar kan stå flera månader. Även om man missar en av de tillfälliga utställningarna så kan man få en ny chans i de virtuella utställningarna. Flera av de tidigare utställningarna digitaliseras och man kan därmed uppleva dem igen – om än inte på samma sätt.

Man kan även läsa om de olika forskningsprojekt som löper i samarbete med muséet. Via hemsidan (evolutionsmuseet.uu.se) kan man också läsa en del av de publikationer som publicerats inom denna forskning.

För skolan

Evolutionsmuséet är mycket populärt att gå till för skol- och förskoleklasser. Här kan barnen gå en tipspromenad, gå på guidad visning och få med sig en ”Tidslåda” tillbaka till skolan. En låda som på ett pedagogiskt sätt berättar om forntiden.

Fokus på barn och ungdomar sker även i en större utsträckning under skolloven. Man har exempelvis anordnat SciFest, Dinosaurielov och utställning med ”Superhjältedjur”.

Öppettider och pris

Vanligtvis har muséet öppet 12-16 tisdagar till söndagar. Priset är 50kr för vuxna. Är man barn (upp till 17år) student eller jobbar på Universitet är entrén gratis. Vill man vara här ofta är ett årskort att föredra för 150kr.