Fyra måsten i Uppsala

Uppsala är landets fjärde största stad och bjuder således på en hel del att göra. Staden passar alla, oavsett om ni är en barnfamilj, ett kompisgäng eller ett lugnt par som reser hit. Även om det finns mycket att göra centralt i staden, kan det ibland vara värt att ta en dagsutflykt en bit utanför Uppsala. De måsten vi listar nedan går dock att göra centralt i staden – även om ett annat kan kräva några minuters bilresa för att besöka. Läs vidare för att se fyra måsten i Uppsala du inte bör missa under ett besök i staden.

 

1.     Gå på ett av stadens många museer

Fyra måsten i Uppsala
Gustavianum

Du som fascineras av historia har en hel del att utforska och upptäcka i Uppsala. Ett exempel på det är Uppsala Domkyrka som är Skandinaviens högsta och största kyrka. När du har besökt domkyrkan kan du till exempel gå vidare till den anatomiska teatern i universitets äldsta och välbevarade byggnad – Museum Gustavianum. Ett annat besöksmål som inte bör missas är Uppsala slott, som varit rum åt många avgörande händelser i svensk historia (läs mer om Uppsala slott längre ner i texten).

 

2.     Besök en trädgård

Är man i Uppsala bör man inte missa att besöka någon av stadens många trädgårdar. Till exempel är Botaniska trädgården mycket populärt för turister att besöka. Vill du istället gå i Carl von Linnés fotspår kan du besöka Linnéträdgården. Du som är intresserad av djur och natur överlag kan lära dig mer om naturen i uppland på Biotopia, ett interaktivt museum i staden.

 

3.     Besök Uppsala Slott

Den som turistar i Uppsala bör inte missa att besöka Uppsala Slott. Slottet började byggas redan i mitten av 1500-talet av Gustav Vasa och har, som tidigare nämnt i den här artikeln, varit plats åt många viktiga historiska händelser. Till exempel var det här som Gustav II Adolf fattade beslut om att Sverige skulle gå med i det som skulle komma att bli det 30-åriga kriget.

 

Inne i slottet finns idag tre intressanta museer att besöka. Ett av dem är Uppsala Konstmuseum, där det går att ta guidade turer och lära sig mer om konst och arkitekturhistoria. De andra två museerna heter Fredsmuseum och Vasaborgen och förtjänar definitivt ett besök om du åker till slottet.

 

4.     Evolutionsmuseet

Den som fascineras av djur, natur och naturhistoria bör inte missa evolutionsmuseet. Här kan du se Nordens största samling av riktiga dinosaurieskelett eller lära dig mer om darwinfinkarna på Galapagosöarna. Museets samlingar har byggt upp under ungefär 400 års tid – så det är inget du vill missa.