Övrigt

Olof Rudbeck

En man som är starkt förknippad med Uppsala är Olof Rudbeck. övrigt om UppsalaHan arbetade på Uppsala universitet som professor under senare delen av 1600-talet. I sin forskning upptäckte han lymfans gång i människokroppen. Denna man var mycket känd i Uppsala på den tiden och han var mycket omtyckt både i universitetsstaden och i borgarstaden. Han arbetade hårt för att förbättra förhållandena för de som bodde i Uppsala. Han konstruerade broar och vattenledningssystem i Uppsala och såg också till att planerna genomfördes.

Olof Rudbeck lät bygga en “anatomisk teater” i en tillbyggd kupol på Gustavianum. Detta är en mycket sevärd lokal. Vid besöket i Uppsala bör man ta sig tid att besöka denna teater. I centrum finns ett bord för obduktioner och runt denna estrad samlades studenterna i sina träbänkar. Gustavianum ligger mitt emot domkyrkans huvudingång mellan de båda tornen.

Carl von Linné

Den unge småländske studenten Carl Linnaeus lockades till Uppsala för att studera den botaniska trädgården som skulle finnas här. Denna trädgård var tidigare anlagd av Olof Rudbeck men var vid denna tidpunkt i ett bedrövligt skick. Efter att Carl i många år studerat och dessutom rest mycket i Sverige och utlandet fick han arbete som professor vid medicinska fakulteten i Uppsala år 1741. Carl von Linné blev en centralgestalt i Uppsala och många unga människor sökte sig till Uppsala universitet för att studera.

Den Botaniska trädgården ser man om man står uppe på Slottsbacken. I centrum av trädgården finns ett vackert pelarhus. Trädgården tillhörde från början Uppsala slott men skänktes sedan till universitetet. Här finns idag stora samlingar av svenska och utländska växter och man bör besöka den botaniska trädgården under sommaren när växterna står i blom.

Utefter Svartbäcksgatan ligger Linnéträdgården. I denna vackra trädgård finns en byggnad där Linné bodde under många år. Det var också i detta hus han dog. Här har man satsat på att odla just de växter som fanns under Linnés tid. Här kan man bland annat hitta Carls älsklingsblomma framför andra; den lilla skogsblomman Linnea som kom att uppkallas efter botanikern. I Linnéträdgården finns också det så kallade “Orangeriet” som tidigare var ett växthus.

Restauranger

Det finns väldigt många restauranger att välja mellan i Uppsala. Här kan man finna mat från världens alla hörn. Den som är intresserad av japanska kulinesser kan med fördel besöka Ayakos sushi. Ayakos Sushi är en av Uppsalas största restauranger med japansk mat. Restaurangen finns både i Luthagen och Fårhagen. Besök gärna restaurangen när du är i Uppsala och är sugen på lite sushi.

Kultur

Många diktare och författare tillbringade sina ungdomsår i Uppsala och många av dem har också skrivit om staden. Karin Boye skrev om Uppsala “Här på de ödsliga Uppsala-slätterna har vi ofta vandrat i vinternätterna”. “Gluntarne” skrevs av Gunnar Wennerberg och August Strindberg debuterade i slutet av 1800-talet med sin novell “Från Fjärdingen och Svartbäcken” som skildrar hans tid som student i Uppsala. Gustaf Fröding ligger begravd på Uppsala kyrkogård tillsammans med Erik Gustav Geijer och P D A Atterbom. Gustaf Fröding vistades i Uppsala som student och han tillbringade också några år i slutet av sitt liv i staden, men då på ett sinnessjukhus.