Sammanfattning

Uppsala är Sveriges fjärde största tätort. Det har även sedan 1164 varit kyrkligt centrum i Sverige tack vare deras ärkebiskopssäte inom den Svenska Kyrkan. I denna stad ligger även Uppsala Universitet, grundat 1477 och det är det äldsta sätet för högre utbildning i Skandinavien.

I Uppsala finns det tre viktiga kyrkliga byggnader och dessa är dels Domkyrkan, en gotisk tegelbyggnad från 1435, som är Skandinaviens största kyrka. Jämte Domkyrkan ligger även de två andra viktiga kyrkliga byggnaderna. Dessa är Helga Trefaldighets kyrka, från 1200-talet och det är Dekanhuset.

I Uppsala finns det alltid något att se, göra och uppleva och därmed är det en del sevärdheter du inte bör missa.  Missa inte heller Gustavanium som är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. I denna byggnad finns det ett museum, med både fasta och tillfälliga utställningar. Det finns saker i detta museum, som Uppsala universitet samlat på sig ända från 1477. I museet hittar du allt från mumier, till konst, till antika mynt och vikingatida svärd. I samma byggnad finns även den anatomiska teatern som byggdes kring 1660-talet. Detta var inte en teater med lustfyllda föreställningar utan här skedde dissektioner inför publik.

Gamla Uppsala

Om du är i Uppsala, ta även en sväng till det som idag heter Gamla Uppsala. På denna plats höll ärkebiskopen till en gång i tiden. Idag är det ett fornlämningsområde samt att det är här du hittar Gamla Uppsala museum samt friluftsmuseet Disagården.

Uppsala har även en mängd gröna oaser att besöka, som Linnéträdgården och Linnémuseet vilket gör att du kan vandra i fotspåren av Carl von Linné. Uppsala har även sin egen Botaniska trädgård, som har ett interaktivt museum vid namn Biotopia och där hittar du också många hotell i Uppsala.

Annat att se och göra i Uppsala är att besöka Uppsala konsert och kongress där du dels kan lyssna på musik, men även få en otroligt vacker utsikt över hela Uppsala stad. Missa inte heller att besöka Bror Hjorths hem och ateljé från 1943 som heter Bror Hjorths Hus. Du kan också besöka 1500-tals slottet Vasaborg och kungshögen Kung Björns hög eller Hågahögen som det även kallas.

Efter en dag fylld med sevärdheter passar det kanske bra att äta? Det finns gott om både caféer och restauranger i Uppsala. Bland caféerna hittar du till exempel Broströms Kafé, Café Victoria, Cajsa’s Kök på slottet, Güntherska Hovkonditoriet, Kardemumma och Stationen. När det kommer till mat på restaurang så finns det svensk traditionell mat såväl som lite mer finurlig mat men med basen i svenska traditioner. Många av dessa restauranger är med i White Guide, bland annat Hambergs fisk, von Kraemers matsal och Villa Anna.